perjantai 15. heinäkuuta 2011

Tapaus Brad Richards, osa 1/3


NHL:n puolella alkavat hullut markkinat jo pikku hiljaa hiljenemään. Markkinoilla onnistuneet managerit vetäytyvät takavasemmalle myhäilemään tyytyväisinä upeita hankintojaan, kun taas Greg Sherman jatkaa päänsä hakkaamista seinään jo toista viikkoa putkeen. Kevin Cheveldayoff ja Bob Murray taas heräävät lomaparatiiseistaan ja heidät valtaa outo tunne siitä, oliko heinäkuun alulle kalenteriin merkattu sittenkin jotain tärkeää tapahtumaa.

Muutamia pieniä sopimuksia julkaistaan aina silloin tällöin, oikeastaan joka päivä, mutta suurimmat kalat on järvestä jo ongittu. Organisaatiot täydentävät omaa farmijoukkuettaan tarkkaan hiotuilla kaksisuuntaisilla sopimuksilla, kun taas jotkut joukkueet kiinnittävät vapaista pelaajista itselleen halpoja täytemiehiä alempiin kentällisiin. Nämä siirrot ovat kuitenkin marginaalisia, joten kiinnitetäänpä huomio tällä kertaa suurempiin kaloihin. Tai oikeastaan siihen kaikkein suurimpaan, eli Brad Richardsiin.

Richards oli ehdottomasti tämän vuoden UFA-markkinoiden kovin nimi ja hänen perässään olikin lähes liigan jokainen joukkue. Richards linnoittautui markkinoiden alkupäivänä Ontarioon, ja tarkemmin ottaen Mississaugaan hänen agenttinsa toimistoon. Siellä hän, ja hänen agenttinsa Pat Morris, viettivät ensimmäiset 10 tuntia UFA-markkinoiden alusta 1. heinäkuuta ja kuuntelivat muiden joukkueiden esittämiä tarjouksia. Kosioretkellä kävi moni joukkue, ja värikkäiltä tapahtumilta ei voitu taaskaan välttyä. Onneksi olen sekä Brad Richardsin, kuin myös Pat Morriksen hyvä ystävä, ja he olivatkin ilomielin kertomassa minulle tuon päivän tapahtumista. Kas näin:
---
Mississauga, Ontario.

Pat Morriksen toimisto.
---
Pat Morris: Okei Brad. Kello alkaakin olla jo sen verran, että olet nyt virallisesti täysin vapaa agentti. Ihan näinä hetkinä alkaa varmasti tarjouksia tulla ovista ja ikkunoista… Oletko valmis?

Brad Richards: Kyllä. Tätähän tässä on kokoajan odoteltu.

(Jostain kaukaa huoneeseen kantautuu Joe Nieuwendykin katkeraa huutoa)

Morris: Selvä homma! Kerron sinulle vielä pelin hengen. Eli seuraavien tuntien aikana täällä käy yksi organisaatio kerrallaan esittelemässä heidän oman sopimustarjouksensa. Myös puhelimitse tulee varmasti tarjouksia paljon, joten tuota linjaa vahdimme myös koko ajan tarkasti.

(Morris painaa sisäpuhelimensa nappia ottaakseen yhteyden huoneen ulkopuolella istuvaan avustajaansa)

Morris (Puhuu sisäpuhelimeensa): Onkos siellä kaikki valmiina?

Avustaja: Kyllä on, herra Morris.

Morris: No niin, eiköhän sitten aloiteta. Ensimmäisenä esitelmää tulee pitämään itse Toronto Maple Leafs. Miltä tuo Leafs kuulostaisi vaihtoehtona Brad?

Richards: … ögh … … Sori Pat, nousi oksennusta vain hieman suuhun.
  
Morris: No ei se mitään. Kuunnellaan heidän tarjouksensa. Sisään!

(Hyvin pukeutunut mies kävelee Richardsin ja Morriksen eteen)

Dave Nonis: Hyvää päivää. Olen Maple Leafsin varatoimitusjohtaja Dave Nonis ja edustan tänään koko Toronto Maple Leafsin organisaatiota. GM Brian Burke olisi halunnut olla myös täällä, mutta näin Kanada-päivänä hän matkusti Afganistaniin tervehtimään joukkojamme yhdessä Luke Schennin kanssa.

Richards: Sehän on hienosti tehty!

Nonis: Kyllä. Mutta pitemmittä puheitta asiaan. Toronto Maple Leafs on erittäin kiinnostunut kiinnittämään teidät pitkällä sopimuksella riveihimme. Olisit juuri se ykkössentteri, jota joukkue on jo pitkään kaivannut, muodostaisitte Phil Kesselin kanssa NHL:n kovimman duon ja Leafs-fanit pitäisivät sinua Jumalana. Uskon, että pystymme tekemään tarjouksen, joista muut joukkueet vain haaveksivat. Toronto on hieno paikka asua, ja kiekkohulluna kansana kaikki rakastaisivat sinua. Olet nyt jo tähti, mutta Torontossa olisit supertähti. Voitte kysyä, jos jokin askarruttaa.

Richards: Kiitos puheesta Dave. Haluaisin kysyä joukkueen menestymisestä hiukan. Miksei Leafs ole päässyt playoffeihin moniin vuosiin? Haluan ehdottomasti päästä vahvaan joukkueeseen, joka vuosittain taistelee mestaruudesta…

Nonis: … … … Ööö… … Hmm… … Tuota noin… Ööö… Meillä on myös suora kuvapuheluyhteys Afganistaniin, jossa paikalla on Brian Burke ja Luke Schenn.

Brian Burke: Haloo, kuuleeko Mississauga?

Nonis: Hyvin kuuluu. Tuota tässä Richards kyseli, miksei Leafs ole päässyt moniin vuosiin pudotuspeleihin.

Burke: No etkö sinä osannut tuohon vastata? Hei, mehän treenattiin näitä kysymyksiä yhdessä!

Nonis (häpeissään): … Paineet ovat kovat…

Burke: No okei Brad. Menestys on todellakin karttanut Leafsia jo jonkin aikaa, mutta suunta on kokoajan parempi. Kun tulin joukkueen johtoon, oli organisaatio lähes nollapisteessä. Nyt haastamme vuosittain muut joukkueet playoff-paikoista. Sinä Brad, olet se ratkaiseva tekijä, joka muuttaisi seuran playoff-paikasta taistelevasta joukkueesta huippujoukkueeksi. Sinun avullasi Maple Leafs olisi pysäyttämätön.

(Yhtäkkiä videopuhelukuvan taustalta alkaa kuulua ulkopuolista huutelua)

Morris: Mr. Burke, onko kaikki kunnossa siellä?

Burke (huutaen kameran ulkopuolelle): Ei, et nyt tule tänne häiritsemään! Meillä on tässä neuvottelut kesken! Ei! Mene nyt muualle siitä…

(Vanhannäköinen mies änkee itsensä väkisin kuvaan)

Don Cherry: Anteeksi keskeytys. Terve Mike! Hei kuule, jos teet sopimuksen Torontoon niin omistan sinulle yhden kokonaisen Coaches Cornerin.

Richards: *huokaa syvään*. Jo miljoonannen kerran, se on Brad. Ja mietiskelen tässä kyllä tarjousta.

Cherry: *Fyysinen thumps up*

(Ron Maclean tulee raahaamaan Cherryn pois kuvasta)

Richards: Okei. Haluaisin vielä kysyä tuosta Torontosta asuinpaikkana. Haluan, että seuraava seurani on urani viimeinen, joten samalla haluan taata, että minä – ja perheeni – saamme parhaimman ja rauhallisimman asuinpaikan tuleviksi vuosiksi. Pystyttekö takaamaan tämän?

Burke: Totta kai. Huoli pois. Torontossa ihmiset rakastavat jääkiekkoa, ja he rakastavat Maple Leafsia. Sinä, olisit koko Torontossa täysin kunnia-asemassa, eikä sinun tarvitsisi huolehtia mistään.

Richards: Kiekkohullu kansa kuitenkin nostaa huolenaiheita silloin, jos kaikki ei sujukaan kaukalossa niin kuin pitäisi… Onko mahdollista, että joutuisin koko kansan sylkykupiksi?

Burke: Ei todellakaan! Niin käy vain huonoille pelaajille. Olisit koko organisaation uusi keulakuva…

Schenn: Hei, sä sanoit samat sanat mulle!

Burke (hiljaa kuiskaten): No niin sanoin. Ja sanoin myös Phillille. Ja Dionille. Ja Nazemille. Ja… Etkai sä nyt sitä todesta ottanu!?

(Richards ja Morris katselevat videopuhelukuvaa hämmentyneinä)

Burke: … Kuten siis sanoin, olisit todellakin seuran uusi keulakuva. Kuten Mats Sundin aikanaan. Kaikki rakastavat Torontossa Matsia.

Richards: Eli esim. uran päättäminen Canucksissa ei vaikuttanut mitenkään tuohon…?

Burke: Ai niin. Saatana mikä pelle. No kuitenkin, sinä olisit uusi seuran keulakuva ja ikoni. Kaikki tulisi järjestymään paremmin kuin erittäin hyvin. Edessänne on nyt Leafsin tarjous, ja toivomme, että otatte sen täydelliseen harkintaanne. Dave, ole hyvä ja ojenna tarjous Bradille.

(Nonis toimittaa mapin tärisevin käsin Bradille, joka avaa sen saman tien)

Richards: Wou! 4,5 miljoonan tarjous Tim Connollylle. Mitä ihmettä tämä on!?!?

Nonis: Anteeksi… Pahoittelen suuresti. Taisin ottaa väärän kansion mukaani…

Burke: *facepalm*

Nonis: Faksaamme sopimuksen tänne heti muutaman minuutin kuluttua! Siitä selviävät kaikki tarvittavat tiedot.

Morris: No niin, eiköhän tämä jo riitä. Kiitokset käynnistä Mr. Nonis, sekä kiitokset myös Mr. Burkelle sinne maailman toiselle puolelle.

(Morris katkaisee puhelinyhteyden Afganistaniin ja samalla Nonis loikkii huoneesta ulos häntä koipiensa välissä)

Richards: No johan oli esitelmä…

Morris: Niinpä. Mutta turha jäädä tuleen makaamaan. Seuraavana vuoroaan odottaa Los Angeles Kings. Joko otetaan heidät sisään?

Richards: Antaa tulla vaan.

... To be continued...

"Näinkö minun pitää sanoa...?"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti